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Proposed New Rule 5123:2-2-07 (Personal Funds of the Individual) 
Clearance Period:  June 26 - July 13, 2015 

Comments Received with Department's Responses 
 
 

Comment By Whom Department's Response 

(C)(10):  Add "premium" or "monthly 
premium" for individuals under Medicaid 
Buy-In for Workers with Disabilities 
program who are assigned a monthly 
premium.  

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

The paragraph was revised in 
accordance with your suggestion. 

(D):  Define and/or describe what is 
meant in by "guardianship order or payee 
agreement." 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

The intent of the paragraph is to 
emphasize an individual's right to 
manage personal funds to the extent 
possible.  The group reviewing the 
draft rule felt it important to 
acknowledge circumstances (such as 
having a court-appointed guardian or 
designated payee) where an individual 
may not have direct access to his or 
her funds.  The paragraph was revised 
as indicated to make the intent clear: 

 
Each individual shall be afforded 
the opportunity, unless in conflict 
with a guardianship order or 
payee agreement, to manage, to 
be taught to manage, to receive 
assistance in managing, and to 
access all records regarding his or 
her personal funds and, except 
when in conflict with a 
guardianship order or payee 
agreement, to manage his or her 
personal funds. 
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Comment By Whom Department's Response 

(E)(1)-(E)(9), (G), (H), (K), (L), & (M):  These 
paragraphs that state what needs to be 
addressed in the individual service plan 
are very prescriptive and not person-
centered. Can this information live 
somewhere else besides the individual 
service plan?  We are being asked to be 
less prescriptive and to truly individualize 
plans; having so many specific points in 
every plan is taking us back to whole 
sections that may look "canned." 
 
Adding canned language back into the 
plans will lead to county boards being 
cited by Provider Compliance for not 
having specific language in the plans 
versus holding providers accountable.  I 
agree 100% that individuals should have 
control of their resources and spend their 
money the way they see fit.  However, we 
support a lot of individuals that don't 
have any interest or desire in doing this, 
so the plan should really only speak to the 
supports and/or provider that the person 
has chosen.  

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

Paragraphs (E), (G), and (H) were 
revised in response to your concerns. 

(E)(2):  This paragraph states that the 
individual service plan needs to include 
"supports necessary to assist the 
individual in increasing independence in 
managing his or her personal funds."   
What if this is not a desired outcome for 
someone?  What if a person is assessed 
to have no understanding of the concept 
of money, let alone management of 
money? 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

Paragraph (E) was restructured so this 
concept is now included in paragraph 
(E)(1)(c) as an example of supports 
that may be provided to an individual. 

(E)(4):  Suggest rewording the paragraph: 
The maximum dollar amount, if 
appropriate, that the individual can 
handle at any one time independently; 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

The paragraph—now (E)(2)(a)—was 
revised in accordance with your 
suggestion. 

(E)(5):  Suggest rewording the paragraph: 
The maximum dollar amount, if 
appropriate, that the provider may spend 
on behalf of the individual for any one 
expenditure without guardian and/or 
team approval; 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 
 

The paragraph—now (E)(2)(b)—was 
revised in accordance with your 
suggestion. 
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(E)(5) & (H):  I really like the fact that this 
rule addresses money spent on behalf of 
an individual, if an individual is going to 
private-pay for a non-Medicaid service 
and that providers are prohibited from 
engaging in any financial transaction with 
an individual. 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 
 

Spending on behalf of an individual is 
now addressed in paragraph (E)(2)(b).  
The language regarding financial 
transactions was revised and is now in 
paragraphs (H), (I), and (J). 

(K)(1)(e):  First, is the summary monthly?  
This summary of transactions should 
include all account balances (cash, 
savings, checking, food stamps, gift cards, 
and others) so that a meaningful analysis 
can be conducted to determine all is 
accounted for.  The accountability needs 
to allow for multiple summary to be 
strung together to have a meaningful 
result. 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

Paragraph (K)(1)(e) requires the 
provider to present a summary upon 
request by the individual, guardian, 
team, or Department.  Paragraph 
(L)(3)(h) addresses a provider's 
responsibility for reconciling the 
balance of an individual's cash every 
30 days; this reconciliation applies to 
cash or resources that can be used as 
cash. 

(K)(1)(g):  Rather than outlining the 
system for reporting alleged acts of 
misappropriation and exploitation that is 
already covered in rule 5123:2-17-02, add 
a requirement to outline in policy the 
system to monitor for misappropriation 
and/or exploitation and the provider's 
responsibility to pay funds back to the 
individual in cases that are substantiated. 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

Paragraph (K)(1)(g) was revised as 
indicated: 
 

Outlines the system for 
monitoring and reporting alleged 
acts of misappropriation and 
exploitation in accordance with 
rule 5123:2-17-02 of the 
Administrative Code. 

Former paragraph (J)(2)(i) and paragraph 
(L)(3)(h):  For cash kept in the home or 
facility or other accessible location for 
which the individual has the ability to 
manage, the funds shall be reconciled, if 
necessary, as identified in the individual 
service plan…  If someone can manage his 
or her money or a certain amount of 
money independently, the person, not 
the provider, should be holding onto that 
money. Why would this money need to 
be reconciled?  The person should be 
able to spend it without having to 
account for it. 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

Former paragraph (J)(2)(i) was 
eliminated.  Paragraph (L)(3)(h) was 
revised to address all cash maintained 
by the provider and applies only when 
an individual has been assessed to 
need assistance managing his or her 
personal funds.   

(L)(4):  Sentence structure is awkward.  
Suggestion: 
 A person other than a person one who 
provides direct assistance to the 
individual with managing personal funds 
or a person one who maintains… 
 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

The paragraph was revised in 
accordance with your suggestion. 
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(O):   In general, is the only mechanism 
for oversight a Major Unusual Incident?  
Is this going to be developed to be 
included as part of the compliance 
review?  
 
Is the provider allowed to self-monitor, 
find issues, and restore consumer funds 
without being a Major Unusual Incident? 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

Requirements of the rule will be 
incorporated into the compliance 
review process and monitored by 
Service and Support Administrators. 
 
A provider may correct an error and 
restore funds as long as the error 
does not constitute 
"misappropriation" as defined in rule 
5123:2-17-02. 

(O)(1): The provider's failure to 
implement the individual plan or 
individual service plan as written results 
in the loss of the individual's funds.  
Suggest that instead of it being the failure 
of implementing the individual plan or 
individual service plan, it should be the 
provider's failure to follow their policy for 
personal funds management that results 
in a loss of individual’s funds. 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

Paragraph (O)(1) was maintained and 
a new paragraph (O)(2) was added: 

 
The provider's failure to follow its 
written policy regarding 
management of individuals' funds 
results in the loss of an individual's 
funds; or 
 

(O)(3):  Suggest striking out "and the 
individual's major unusual incident 
prevention plan requires the provider to 
restore funds."  The provider needs to 
pay that money back to the individual 
whether or not they include it in the 
prevention plan language. 
 
I would suggest adding additional 
language around misappropriation and 
exploitation related to these topics.  And 
more clearly stating that if the provider 
does not follow this rule they will have 
return the money to the individual. 
   
There are some situations where a 
provider has taken advantage of their role 
as payee.  In these cases, we add 
additional language to the individual's 
plan.  We do not, however, advocate that 
we add this to all plans across the board. 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

We appreciate your position that a 
provider should be held accountable, 
however, restoration of an individual's 
funds may jeopardize criminal 
prosecution of a perpetrator.  It is the 
responsibility of the Investigative 
Agent to determine appropriate 
action in the major unusual incident 
prevention plan. 

(P):  We don’t completely understand the 
intent of paragraph (P).  Some county 
boards currently contract with providers 
to provide payee services as a standalone 
service in some situations.  Is this section 
prohibiting this from occurring? 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 
 

No; the rule does not prohibit this 
arrangement. 
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(P):  OPRA initiated the drafting of this rule in 
order to provide best practice standards in 
personal funds management and to provide 
for consistency in reviews by the Department 
and county boards.  We continue to have 
concerns about the content of the rule, 
including the lack of delineation of 
representative payee duties vs. Homemaker/ 
Personal Care money management tasks and 
how these specific services will be paid for and 
by whom.  In response to our [earlier] 
question concerning payment for 
representative payee services, the 
Department replied that a provider may not 
bill the waiver for services as defined by the 
Social Security Administration. This is troubling 
as this is current practice throughout the 
state.  The other source of payment we 
believe you are referring to is payment from 
the individual’s Social Security 
Administration/Social Security Income 
monthly check.  The vast majority of 
individuals receiving waiver services live below 
the poverty line.  They cannot afford to give 
up an additional $35.00 a month.  Another 
concern continues to be the lack of inclusion 
of a standardized review process and protocol. 
Current practice is that each county board (or 
each individual reviewer) has their own format 
for reviewing the personal funds service.  This 
is because no rule currently exists. The 
promulgation of this rule is a great first step 
but does not go far enough in that there is no 
standardized means of assessing a provider’s 
compliance.  This will not change current 
review practice, which is chaotic at best.  In 
addition, this rule provides no usable data for 
the field and gives little useful direction to 
reviewers.  Providers need to know what the 
standards are and by what metrics they will be 
reviewed.  Individuals and family members 
should be aware of the standards so that they 
know what to reasonably expect from their 
provider.  We request that the Department re-
convene the Personal Funds workgroup and in 
conjunction with stakeholders, address the 
money management vs. representative payee 
issues and develop a standardized protocol for 
the review of the personal funds service, such 
as the one used by the Social Security 
Administration for the review of 
representative payees.  Until such a protocol is 
developed, we do not consider this rule 
complete and ask that it be pulled from the 
clearance process. 

Anita Allen, Vice President, Ohio 
Provider Resource Association 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paragraph (P) was revised as 
indicated: 

 
When the provider has been 
appointed to act as the payee for 
the individual's benefits, the 
provider shall follow all 
requirements set forth by the 
governing authority (e.g., social 
security administration or 
veterans' administration) and may 
not request reimbursement from 
any other funding source for 
providing payee services.   

 
A provider may be paid for providing 
payee services as part of Homemaker/ 
Personal Care services, as identified in 
the individual service plan, as long as 
the provider is not being paid from 
any other source for providing payee 
services.  A new paragraph (Q) was 
added to clarify the Department's 
position: 

 
When the provider has been 
appointed to act as the payee for 
the individual's benefits and is 
paid by the individual or from 
another funding source for acting 
as payee, the provider shall not 
request or accept reimbursement 
through the individual's home and 
community-based services waiver 
for providing payee services. 

 
The Department is exploring 
development of a money 
management service under all three 
Medicaid waivers administered by the 
Department. 
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(R):  "Releasing the individual's 
funds within three working days, any 
balance of personal funds after deducting 
for actual or estimated expenses at the 
time the individual is no longer served by 
the provider…" may cause a problem for 
someone moving into a new situation, 
especially an apartment where a security 
deposit and/or first/last month’s rent 
needs to be paid.  This actually feels like 
the person has much less control over 
his/her funds and that the provider has 
much more control.  Also, within the 
same paragraph, the provider is supposed 
to prepare a final itemized statement and 
release any remaining personal funds to 
the individual within 30 days.  Sounds 
contradictory to the first part of the 
paragraph that the balance of personal 
funds needs to be released within three 
working days unless you mean the 
reconciled amount between the 
estimated expenses vs. actual expenses 
that was deducted prior to releasing the 
balance within the three working days? 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

The paragraph was revised as 
indicated: 

 
When the provider has control 
and/or possession of an 
individual's personal funds, the 
provider shall release within three 
working days, any balance of 
personal funds cash to the 
individual or the individual's 
guardian, as applicable, after 
deducting for actual or estimated 
liabilities expenditures owed by 
the individual, within five days 
[meaning calendar days] of the 
time the individual is no longer 
served by the provider.  Within 
thirty calendar fourteen days 
[meaning calendar days] of 
termination of service, the 
provider shall prepare a final 
itemized statement of the 
individual's personal funds 
accounts and shall release any 
remaining personal funds to the 
individual or the individual's 
guardian, as applicable, with the 

itemized statement. 
(S)(1)(a):  First sentence is confusing.  
Should it read:  "The provider shall 
release the personal funds to the person 
or entity responsible for the individual's 
personal funds estate of the individual in 
the event of the individual's death…" 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

Paragraph (S)(1)(a) was revised as 
indicated: 

 
The provider shall release the 
personal funds to the person or 
entity responsible for the 
individual's personal funds in the 
event of the individual's death as 
identified in the individual plan or 
individual service plan person 
responsible for the estate of the 
individual if the provider receives a 
request for the personal funds in 
writing from that person within 
ninety days of the individual's 
death. 

 
"Person responsible for the estate of 
the individual" is defined in paragraph 
(C)(8). 
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Former paragraph (Q):  County boards are 
uncomfortable with this language.  
Individuals or guardians may ask the 
Service and Support Administrator to 
monitor personal funds.  When there is 
an allegation of misappropriation, the 
county board's Investigative Agent, 
probably with assistance from the Service 
and Support Administrator, needs to 
audit the personal funds. 

Lori Stanfa, Medicaid Services 
Coordinator, Ohio Association of 
County Boards Serving People 
with Developmental Disabilities 

The paragraph was eliminated. 

 
 
 
 
 


